Брашненa Запръжкa- Roux

Всичко за Ру

Класически френски сгъстител който придава кадифенa гладкост  на супи и сосове. Може да го съхранявате дълго и е удобен сгъстител за сосове, супи, яхнии и др.

Какво е Ру

Roux (произнася се “Ру”) е сгъстител зa супи и сосове използвано повече от 300 години във френската кухня.  Има две съставки ,брашно и масло.

Ру може да бъде направено с различни разтителни и животински мазнини. То обикновено се прави с олио, зехтин, мас или  масло.  Готвенето премахва на брашното  суровия вкус, но запазва свойствата му отлично да сгъстява.

Как да направим Ру

Загрявате 1 чаена чаша масло или мазнина в тенджера на умерена температура. След това добавяте 1-3/4 чаши брашно и ще получите гъста паста като глазура за торта.Гответе на тих огън до получаване на цвета , който искате да постигнете.  След като се охлади се съхранява  в хладилник.  Ру направено с растително масло може да се съхранява при стайна температура в продължение на няколко седмици, но Ру направено с масло или мас се съхранява в хладилник. Преди употреба го разбъркайте, защото брашното се утаява на дъното.

Видове Ру

Има четири разновидности на Ру : Бяло, Златисто, Кафяво и Тъмно Кафяво. Кафявото и тъмно кафявото Ру имат повече вкус, но по-малко сгъстяваща сила, отколкото  другите.

Бяло Ру .

Бяло Ру се приготвя за около 5 минути, просто докато брашното загуби своята сурова миризма, но преди  златист цвят и преди препечен аромат да се получи. Това Ру се използва за сгъстяване на светли супи и млечните сосове като класически бял сос, известен  като сос бешамел.

Златисто Ру

Златисто Ру се готви около 20 минути до получаване на златисто кафяв оттенък с аромат наподобяващ пуканки или препечен хляб. Това е от най-често използваните Ру за основни сосове, супи и яхнии.

Кафяво Ру

Кафяво Ру се готви около 35 минути, докато  достигне до фъстъчено кафяв цвят. Готвено  до този етап, брашно започва да губи своята сгъстяваща мощ. За това трябва да се изполва по-голямо количество от него.  

Тъмно кафяво Ру

Тъмно кафяво Ру се готви около 45 минути, докато се получи цвят на разтопен млечен шоколад. Неговият аромат е силно препечен на вкус вкус и действително малко мирише на шоколад. То има най-малка сила на сгъстяване. Основната му цел е като ароматизатор с вторично удебеляване и подсиване на вкуса.

1 Comment

Comments are closed.